1. Verwijder indien nodig het huidig gazon en maak de bodem vrij van onkruid

U begint best met een onbegroeid terrein met enkel zwarte grond. Indien er nog gazon of ander gewas staat moet u eerst het oude gras onderspitten met een heel diepe steek of het gras afsnijden en afvoeren.

Eventueel kunt u opteren om oud gras en/of onkruid eerst te verdelgen met een herbicide op basis van Glyfosaat (zie ons assortiment bestrijdingsmiddelen). Zorg dat u vooraf goed geadviseerd wordt in verband met de te gebruiken middelen, dosering en toepassingswijze!

Omspitten Van Het Perceel

2. Verdeel een bodemverbeteraar over de grond en frees of spit het perceel om

Alvorens de bodem los te maken verdeelt u best een bodemverbeterend middel over de grond, zoals bijvoorbeeld champignonmest, koemest of compost (zie ons assortiment bodemverbeterende middelen). Dit zorgt voor een basis aan voedingsstoffen en structuur (betere lucht- en waterhuishouding). Daarnaast zorgt het ook voor een beter microbieel leven dat de omzetting van voedingsstoffen bevordert zodat planten deze beter kunnen opnemen.  

Vlak Maken Van Het Perceel

3. Maak het perceel perfect vlak

Egaliseren is één van de belangrijkste stappen voor het bekomen van een mooi gazon. Elke oneffenheid zal immers later te zien zijn in je grasmat. Het egaliseren van uw perceel kan u ofwel manueel, met een hark, ofwel machinaal met een rotoreg. Om het uzelf makkelijk te maken als u gaat maaien blijft u ongeveer 1,5 cm onder de rand van paden en kanten.

4. Druk de bodem aan met een tuinwals

Na het egaliseren is het aan te raden om het perceel nog aan te drukken met een tuinwals. De grond mag niet meer indrukken als u erover loopt, u mag dus amper sporen van voeten zien.

5. Verdeel een startbemesting over de bodem

Om inworteling van de grasmatten na het leggen te stimuleren is het een goed idee om als laatste stap voor het plaatsen van de grasrollen een beginbemesting te doen. De wortels van grasmatten worden bij het oogsten doorgesneden, zij kunnen dus wel wat extra hulp gebruiken. Wij raden u aan om net voor het leggen ‘Meststof voor Aanleg Gazon’ van DCM lichtjes in te harken aan ongeveer 10 kg per 100 m². Gebruik zeker geen scheikundige meststof, vanwege het risico op verbranding van de wortels!