Wanneer u de rollen zelf legt, mag u rekenen dat u ongeveer 40 m² kan leggen per uur, per persoon.
Dit is natuurlijk afhankelijk van de snelheid van werken en van hoe ver u de rollen moet aanhalen. Het is realistisch geteld dat u per dag ongeveer 400 m² zelf kan leggen. Indien uw perceel groter is kunt u beter meerdere dagen uittrekken om uw graszoden te plaatsen.  Hou hier zeker rekening mee bij het bestellen van de zoden, het is namelijk héél belangrijk dat u de graszoden plaatst binnen de 24 uur na het leveren of afhalen! Als u de zoden gaat leggen verspreid over meerdere dagen, bestel ze dan voor iedere dag apart.

1. Rol de graszoden achter elkaar uit

Het bemesten en inharken uit de laatste stap van de voorbereiding is een ideaal begin voor het plaatsen van de graszoden. De zoden mogen hier direct op worden geplaatst, belangrijk is dat u geen voetsporen meer ziet. U begint best in de verste uithoek van uw perceel, zodat u tijdens het leggen op het zand kan lopen. Het is afgeraden om over de uitgerolde zoden te lopen omdat deze nog los liggen en kunnen verschuiven. U rolt de graszoden gewoon achter elkaar uit. Om te voorkomen dat het begin van de rol lichtjes omhoog staat, kunt u best het begin van de rol even tegenplooien en dan platleggen. Hierdoor bent u zeker van een goed contact met de grond.

Plaatsen Van De Graszoden

2. Snijd de graszoden door op het einde van een rij

Op het einde van een rij gekomen snijdt u de graszoden best door met behulp van een oud broodmes of een kleine houtzaag. Gebruik de rest van de rol om de volgende rij mee te beginnen, zo voorkomt u teveel afval. 

3. Plaats de rijen naadloos tegen elkaar

Wanneer u de zoden aan het leggen bent, leg ze dan nooit over elkaar maar naadloos tegen elkaar. Zoden die over elkaar liggen zullen nooit goed groeien, contact met de bodem is immers noodzakelijk. U legt de naden ook best niet op één lijn, maar in een halfsteensverband zoals bij een gemetselde muur. Zo zal u later een mooier resultaat hebben.

4. Werk de kanten bij 

Hou de afwerking tot laatst wanneer u alle zoden reeds heeft uitgerold. Zo behoudt u een beter overzicht van uw tuin, en is het makkelijker te beslissen waar en hoe u bepaalde vormen wil aanbrengen aan de kant van uw gazon. U werkt de kanten heel eenvoudig bij met een oud broodmes of kleine houtzaag.

Kleine Rollen 012

5. Druk het gazon aan met een tuinwals

Om ervoor te zorgen dat de zoden een goed contact met de ondergrond hebben, rolt u met een tuinwals over de grasmatten. De wortels moeten zo snel mogelijk kunnen ingroeien, hiervoor moeten de zoden goed tegen de ondergrond liggen.

6. Voorzie het perceel overvloedig van water

Naargelang de weersomstandigheden is het noodzakelijk om uw nieuwe gazon te beregenen. Hoeveel er beregend moet worden is afhankelijk van de temperatuur. De grasmatten mogen niet uitdrogen. Bij het oogsten wordt de wortel doorgesneden, dus kunnen ze geen water uit de grond halen . U moet er dus voor zorgen dat de zoden van bovenaf genoeg water krijgen. U heeft voldoende water gegeven wanneer de grond onder de zoden nat is, dit kan u zien door een hoekje van de zoden op te heffen. Het water stimuleert ook de wortels, afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de matten na 7 à 21 dagen vast zitten (u kan de grasmat dan niet langer optillen).

Volvoende Water Geven
Resultaat= Prachtig Nieuw Gazon2